Oblačinka

Plodovi sadnice višnje oblačinke sazrevaju oko 20 juna. Najrasprostranjenija je u Srbiji i zauzima više od 80% površina. Otkup i uslovi prerade su u potpunosti prilagođeni ovoj sorti. Plod je sitan čija masa se kreće u rasponu od 2,5 do 4 grama.

Marela

Marela je hibrid, trešnje i višnje, (S. Avium h S. Vulgars), te ima karakteristike i trešnje i višnje. Neki je ubrajaju u višnju, dok je drugi opisuju kao posebnu vrstu. Po habitusu plod više liči na trešnju, ali je aroma višnjina, tako je kvalitetniji i od jedne i od druge, te je vrlo cenjen za potrošnju u svežem stanju, kao stono voće i za preradu.
Sazreva rano, krajem maja, zreo plod se na drvetu drži dugo, i po 10 dana, što i nije slučaja ni sa jednom drugom sortom. Plod je srednje krupan, jasno crvene boje, meso je nežno. To je stara sorta. Stablo je srednje bujno i zdravo. Rađa obilno i redovno. Nije probirač zemljišta.

Višnja Šumadinka

Višnja šumadinka je stvorena je u Institutu za voćarstvo u Čačku 1969. godine, ukrštanjem “kereške” i “hajmanove konzervne”. Prorodi u drugoj godini. Zahteva rezidbu zbog izraženog ogoljavanja grana koje su donele rod. Ima krupan, tamnocrven plod, mase preko šest grama, glatku i sjajnu pokožicu. Sočno i polučvrsto meso je kiselkastog ukusa i prijatne arome. Poznog je vremena sazrevanja.

Višnja Erdi Buterna

Drvo raste jako i visoko, veoma lisnata kruna, samooplodna sorta, zri u prvoj dekadi jula, prosečna otpornost na mrazeve i velika otpornost na bolesti.
Plod je oko 5,5 g u obliku srca, tamno crvene boje, slatko kiselkastog ukusa. Plod se može koristiti za konzumnu upotrebu kao i za industrisku preradu.
Podloga:Divlja trešnja.

Close Menu
Porudžbenica