Sv.Nikolka – Lionska rana

Plod je krupan. Voćne sadnice trešnje Lionska rana su stara sorta francuskog porekla.U našim krajevima je poznata pod imenom “doktorka”, po lekaru Jovi Jovanoviću, koji je prvi uveo ovu sortu u svoj voćnjak. Delimično osetljiva na gljivična oboljenja, ne crvlja, plodovi ređe pucaju izuzev u kišnim godinama. Veoma raširena u Podunavlju. Rano prorodi i redovno i obilno rađa.
Izvanredna trešnja za konzumnu upotrbu, odlične slatkoće.
Podloga : Divlja tresnja.

Burlat

Plodovi sadnice tresnje burlat sazrevaju krajem maja. Plodovi su srednje krupni (6 do 8g) bordocrvene boje. Meso je polučvrsto, sočno, aromatično, vrlo kvalitetno. Po krupnoći kvalitetu ploda i visokoj rodnosti spada u grupu najboljih ranih sorti trešnje. Odlična stona sorta a pogodna i za preradu
Podloga; divlja trešnja i magriva .

Kordija

Pronađena je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja u selu Techlovice blizu grada Hradec Kralove na severu Češke. Selekcionisana je u Institutu za voćarstvo i oplemenjivanje Holovousy. Originalni naziv sorte je bio Techlovicka II, a kasnije je promenjen u Kordia. U proizvodnji je od 1981. Godine. Dosta je zastupljena sorta u novijim zasadima trešnje u mnogim evropskim zemljama. Gaji se u SAD, gde je poznata pod imenom Attika. Sazreva u petoj nedelji trešanja. Stablo je bujno. U mladosti ima usprava rast grana i piramidalu krunu, a kasnije se grane razvode i kruna dobija okruglast oblik. Cveta kasno. Samobesplodna je sorta.
Dobri oprašivači su: Hedelfingenska, Regina, Van, Ferovija, Džordžija. Dobre je rodnosti, ali prinos dosta varira po godinama. Plod je vrlo krupan (9 g), srcastog oblika, tamnocrvene boje.
Peteljka je duga (4,6 cm). Meso je crvene boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakiselog ukusa, prijatne arome, visokokvalitetno. Sok je crvene boje. Sadrži 17,8% suve materije. Koštica je srednje krupna, eliptičkog oblika, a njen udeo u masi ploda je mali (5,2%). Umereno osetljiva na pucanje, ( indeks pucanja 22,0). Jedna je od najboljih poznih sorti trešnje. Njene dobre osobine su privlačan izgled ploda, čvrsto meso, dobra transportabilnost i dobar kvalitet. Pored toga, nije mnogo osetlljiva na pucanje ploda. Mana joj je neredovna rodnost, odnosno slabiji prinos u pojedinim godinama.
Podloga: Magriva i divlja trešnja.

Regina

Potiče iz Nemačke (Istraživačka sanica York). Nastala ukrštanjem sorti Šnajderova kasna (Schneiders Spate Knorpelkirsche) x Rube. Selekcionar je Karl-Heinz Tieman. U proizvodnji jo od 1981. godine. Jedna je od najzastupljenijih poznih sorti u novijim zasadima trešnje u Evropi i SAD. Sazreva u šestoj nedelji tršnje. Kruna je dobro razgranata, sa razvedenim granama. Cveta kasno. Samobesplodna je sorta. Dobri oprašivači za nju su Germersdorfska, Kordija, Ferovija, Silvija, Peni.
Kasnije prorodi, a zatim rađa redovno i obilno. Plod je krupan (8,5 g), okruglasto-srcastog oblika, tamno crvene boje. Peteljka je duga (5,1 cm). Meso je crvene boje, čvrsto , hrskavo, sočno, slatko-nakiselo, aromatično, kvalitetno. Sok je crvene boje. Sadrži 17,1% suve materije. Koštica je krupna, sa srednjim učešćem u masi ploda (7%). Umereno osetljiva na pucanje ploda (index pucanja 17,1). Jedna je od sorti poznog zrenja. Obilno rađa, a plodovi su krupni, privlačnog izgleda i čvrstog mesa. Pored toga, manje je osetljiva na pucanje ploda. Kao njene mane se mogu navesti velika bujnost i kasnije stupanje u rod, koje posebno dolaze do izražaja ako se gaji na generativnim podlogama. Bolje rezultate daje ako se kalemi na slabo bujne podloge.
Podloga : Magriva, divlja trešnja.

Sanberst

Dozrevaju u drugoj polovini juna meseca, plodovi izrazito krupni (12-13g), loptasti, crveni, sjajni, ne pucaju na kiši. Meso čvrsto, slatko, hrskavo, kvalitetno. Samooplodna i vrlo rodna sorta. Zahteva redovno orezivanje.
Podloga; divlja tresnja.

Peni

Voćne sadnice trešnje, sorte”Penny”je novija sorta za kojom je u poslednje vreme velika potražnja. Spada u kasne sorte izuzetno krupnog ploda koji je odličnog ukusa. Tresnja sa malim drščicama.

Đurđevka

Rana sorta trešnje koja stiže oko 9 maja. Izuzetne krupnoće i slatkastog ukusa.

Hedelfinger

Stablo je bujno sa širokom piramidalnom krošnjom. Plod je veliki, srcolikog oblika, kožica je tamno crvene boje, meso hrskavo, sočno i aromatično, slatko kiselog ukusa. Oprašivači su joj Bing, Stella i Burlat.
Podloga: Divlja trešnja, Magriva.
Vreme Zrenja: Krajem juna.

Close Menu
Porudžbenica