Domaća krupna rana

Poreklom je iz Mađarske. Kod nas je u grupi vodećih sorti. Sazreva u drugoj polovini juna do početka jula. Stablo je srednje bujno. Rano počinje da rađa i vrlo je rodna. Otporna je prema niskim temperaturama a osetljiva prema prolećnim mrazevima. Nije posebno osetljiva prema bolestima i štetočinama. Plod je veoma krupan 80-140gr, okruglatog kupastog oblika. Pokožica je narandžaste boje sa rumenilom sa sunčane strane ploda. Meso je srednje čvrsto i sočno kiselkasto slatkog ukusa i dobrog kvaliteta. Podloga: dženarika.

Mađarska najbolja

Sadnice kajsije Mađarska Najbolja su najraširenija sorta u proizvodnji, ima srednje bujno stablo. Cveta dosta kasno, a cvetovi se otvaraju postupno, te cvetanje traje dugo, što je čini otpornijom na smrzavanje. Plod je srednje krupan, okruglasta oblika, narandžasto žute boje sa tamnijim krugovima na osunčanoj strani. Meso je tamno crvene boje, čvrsto, sočno, slatko kiselkastog ukusa sa izraženom aromom.
Sazreva krajem jula.
Podloga : dženarika.

Keckemetska ruža

Kečmetska ruža je kasna sorta kajsije. Sazreva u drugoj polovini jula. Kasnocvetna je, pa često izbegava kasne prolećne mrazeve. Plod je srednje krupan (od 40g do 50g). Meso je izuzetno sočno, prijatnog ukusa i dobro se odvaja od koštice.
Pokožica je glatka, narandžaste boje. Veoma je zahvalna za industrijsku preradu.

Novosadska rodna

Novosadska Rodna je nastala selekcijom iz prirodne populacije 1987. godine. Stablo je srednje bujno, sa okruglom do široko-okruglom krunom. Rodi pretežno na mešovitim rodnim grančicama. Ima krte grane. Vrlo je rodna sorta i kad prerodi dolazi do lomljenja grana, zbog čega rodnost treba regulisati rezidbom. Plod je srednje krupan do krupan, izduženo-okruglog oblika, malo spljošten sa strane, svetlonarandžaste boje, sa rumenilom na 25-35% ploda. Meso je narandžasto, aromatično, vrlo ukusno i lako se odvaja od koštice. Cveta kasno, 2-4 dana posle Mađarske najbolje.

Close Menu
Porudžbenica