Ajdared

Jabuka ajdared potiče iz SAD. Nastala je 1935 god. ukrštanjem sorti Jonatana i Wagnera, a u proizvodnju uvedena 1942 god. Dobre je skladišne sposobnosti. U hladnjačama se čuva do jula meseca.
Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan, okruglasto-kolačastog oblika. Plodovi ubrani u pravom trenutku odlično se čuvaju, ostaju sočni i odličnog slatkonakiselog ukusa. Odlično podnose manipulaciju i transport. Zbog navedenih osobina Ajdared je odlična tržišna sorta jabuke.
Boja: Osnovna boja je bledozelena, a najvećim delom je prekrivena intenzivnim crvenilom.
Ukus: Kiselkasto-sladak.
Vreme sazrevanja: Druga polovina septembra.

Gloster

Potiče iz Nemačke. Nastala je 1951 ukrštasnjem sorti Glockenapfel i Ričareda, a u proizvodnju uvedena 1969 god.
Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan, zarubljeno kupastog oblika. Osnovne svetlo zelene ,a dopunska je jednolično crvena boja.
Slatko-blago nakiselog aromatičnog ukusa.
Sazreva u drugoj polovini septembra.
Vreme čuvanja: Od septembra do kraja marta.

Greni smit

Poreklom je iz Australije. Plodovi su krupni do vrlo krupni. Pokožica je zelene boje s izraženim sivim tackicama. Sočna je, kiselkasta, slabo aromatična
Stize u drugoj polovini oktobra.
Plod je krupan, loptast do zarubljeno-krunast, velike specifične mase. Kožica je zelena. Ukus je naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog mesa i vrlo oštrog ukusa. Ipak, njeno meso čuvanjem postaje mekše, a poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvežavajuća. Odlična je za potrošnju u svežem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate.

Zlatni delišes

Poreklom je iz SAD. Otkrivena je 1890 god. Dobijena je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja, a u proizvodnju je uvedena 1914 god.
Plod je krupan do vrlo krupan, konusnog oblika.
Osnovne zelenkasto žućkaste boje koja u punoj zrelosti prelazi u zlatno žutu.
Izrazito slatkog ukusa sa vrlo prijatnom aromom visokog kvaliteta.
Sazreva u drugoj polovini septembra.

Žuti delišes

Kožica ploda je nežna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno.
Ukus je blag, sladak; medeno sladak. Odlična je desertna jabuka, dobra i za voćne salate, kuvanje, pečenje, i sl.
Dozreva sredinom septembra.
Plodovi su srednje veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika.

Bistra bela

Stara domaca sorta jabuke.Letnja jabuka stize u julu.Dosta je krupna, otporna je na mnoge bolesti.Tokom zrenja ukus se menja iz slatko kiselog u slatki ukus.Svetlo bele bolje, okrugla, bez ikakvih izbočina.

Letnja jabuka – autohtona sorta

Stize početkom avgusta, slatko-kiselkasta. Svetlo zeleno- crvene boje velike krupnoce. Pojedine jabuke dostižu i težinu preko 300 gr.

Gala snjige

Najnovija sorta jabuke u Srbiji.Crvena je,krupna, slatka i stize u leto.Detaljnog opisa i slike jos nema jer je nova sorta u Srbiji.

Red čif

Potiče iz SAD-a. Plodovi su krupni do vrlo krupni. Boja je slamasto žuta, pokrivena crvenom bojom do tamnocrvene boje u punoj zrelosti. Sočna, slatka i aromatična.
Stiže u prvoj polovini septembra. Karakteristika ploda jabuke red čif je vrlo izdužen plod, jednake pokrivenosti atraktivnom crvenom bojom. Meso ploda je zelenkasto-belo, hrskavo i veoma prijatnog ukusa.

Fuji

Fuji je Japanska sorta jabuke, koja je sve više cenjena i kod evropskih potrošača. Glavna karakteristika sorte Fuji su plod okruglastog oblika, nešto tvrđe, hrskavo meso, izrazito slatki ukus i odličan miris. Fuji je jabuka koja se odlično čuva (u rashladnim komorama do šest meseci, a u podrumima do 4 meseca). Plodonosi krajem septembra – početkom oktobra i jedna je od kasnijih sorti. Kao oprašivači mogu se koristiti: Braeburn, Granny Smith, Gala, Jonagold, itd.

Mucu

Jabuke Mucu potiču iz Japana. Bere se krajem septembra
Rano prorodi i obilno rađa i daje plodove.
Plod je krupan, sličan zlatnom delišesu.
Pokožica je žutozelena.
Meso ploda je čvršće i grublje nego kod zlatnog delišesa.

Celanzer

Sadnice voća jabuke Čelendžer su klon sorte Greni Smit. Plod je krupan do vrlo krupan, zelene boje.
Vreme zrenja: Polovina oktobra.

Jonogold

Jonagold je američka sorta nastala 40 – tih godina prošlog veka, i kao što ime kaže, dobijena je ukrstanjem Golden Deliciousa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i od tada je postala vrlo popularna, posebno u Europi.
Jonagold je slatko-kiselkasta desertna jabuka.Meso je hrskavo i sočno. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje!
Zimska sorta. Plodovi dozrevaju od sredine do kraja septembra
Plodovi su veliki do vrlo veliki (180-250 g), okruglasto konusnog oblika.

JONATAN

Plod srednj krupnoce,loptasto konican, blago rebrast, privlacan. Pokozica tacna, bledozelena, znatan deo povrsine prekriven crvenilom slabijeg intenziteta od Crvenog jonatana. Meso bledozuto, vinastokiselo izvrsno. Dobro podnosi prevoz. Bere se polovinom Septembra 3-4 dana posle Crvenog jonatana. Stablo umereno bujno redovno se orezuje, srednje pozno cveta. Manje osetljiv na cadjavu krastavost,osetljiv na pepelnicu i gorke pege. Zecevi i glodari zimi rado napadaju koru drveta. Rodnost kao kod Crvenog jonatana rano prorodi redovno i obilno radja podloge M9, M26, MM106, A2. Lisce i mladari osetljivi na pepelnicu,plod na gorke pege. Oprasivaci: Ajdared, Ricared, Melroze, Greni smit, Zl. delises.