Ajdared

Jabuka ajdared potiče iz SAD. Nastala je 1935 god. ukrštanjem sorti Jonatana i Wagnera, a u proizvodnju uvedena 1942 god. Dobre je skladišne sposobnosti. U hladnjačama se čuva do jula meseca.
Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan, okruglasto-kolačastog oblika. Plodovi ubrani u pravom trenutku odlično se čuvaju, ostaju sočni i odličnog slatkonakiselog ukusa. Odlično podnose manipulaciju i transport. Zbog navedenih osobina Ajdared je odlična tržišna sorta jabuke.
Boja: Osnovna boja je bledozelena, a najvećim delom je prekrivena intenzivnim crvenilom.
Ukus: Kiselkasto-sladak.
Vreme sazrevanja: Druga polovina septembra.

Gloster

Potiče iz Nemačke. Nastala je 1951 ukrštasnjem sorti Glockenapfel i Ričareda, a u proizvodnju uvedena 1969 god.
Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan, zarubljeno kupastog oblika. Osnovne svetlo zelene ,a dopunska je jednolično crvena boja.
Slatko-blago nakiselog aromatičnog ukusa.
Sazreva u drugoj polovini septembra.
Vreme čuvanja: Od septembra do kraja marta.

Greni smit

Poreklom je iz Australije. Plodovi su krupni do vrlo krupni. Pokožica je zelene boje s izraženim sivim tackicama. Sočna je, kiselkasta, slabo aromatična
Stize u drugoj polovini oktobra.
Plod je krupan, loptast do zarubljeno-krunast, velike specifične mase. Kožica je zelena. Ukus je naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog mesa i vrlo oštrog ukusa. Ipak, njeno meso čuvanjem postaje mekše, a poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvežavajuća. Odlična je za potrošnju u svežem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate.

Zlatni delišes

Poreklom je iz SAD. Otkrivena je 1890 god. Dobijena je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja, a u proizvodnju je uvedena 1914 god.
Plod je krupan do vrlo krupan, konusnog oblika.
Osnovne zelenkasto žućkaste boje koja u punoj zrelosti prelazi u zlatno žutu.
Izrazito slatkog ukusa sa vrlo prijatnom aromom visokog kvaliteta.
Sazreva u drugoj polovini septembra.

Žuti delišes

Kožica ploda je nežna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno.
Ukus je blag, sladak; medeno sladak. Odlična je desertna jabuka, dobra i za voćne salate, kuvanje, pečenje, i sl.
Dozreva sredinom septembra.
Plodovi su srednje veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika.

Bistra bela

Stara domaca sorta jabuke.Letnja jabuka stize u julu.Dosta je krupna, otporna je na mnoge bolesti.Tokom zrenja ukus se menja iz slatko kiselog u slatki ukus.Svetlo bele bolje, okrugla, bez ikakvih izbočina.

Letnja jabuka – autohtona sorta

Stize početkom avgusta, slatko-kiselkasta. Svetlo zeleno- crvene boje velike krupnoce. Pojedine jabuke dostižu i težinu preko 300 gr.

Gala snjige

Najnovija sorta jabuke u Srbiji.Crvena je,krupna, slatka i stize u leto.Detaljnog opisa i slike jos nema jer je nova sorta u Srbiji.

Red čif

Potiče iz SAD-a. Plodovi su krupni do vrlo krupni. Boja je slamasto žuta, pokrivena crvenom bojom do tamnocrvene boje u punoj zrelosti. Sočna, slatka i aromatična.
Stiže u prvoj polovini septembra. Karakteristika ploda jabuke red čif je vrlo izdužen plod, jednake pokrivenosti atraktivnom crvenom bojom. Meso ploda je zelenkasto-belo, hrskavo i veoma prijatnog ukusa.

Fuji

Fuji je Japanska sorta jabuke, koja je sve više cenjena i kod evropskih potrošača. Glavna karakteristika sorte Fuji su plod okruglastog oblika, nešto tvrđe, hrskavo meso, izrazito slatki ukus i odličan miris. Fuji je jabuka koja se odlično čuva (u rashladnim komorama do šest meseci, a u podrumima do 4 meseca). Plodonosi krajem septembra – početkom oktobra i jedna je od kasnijih sorti. Kao oprašivači mogu se koristiti: Braeburn, Granny Smith, Gala, Jonagold, itd.

Mucu

Jabuke Mucu potiču iz Japana. Bere se krajem septembra
Rano prorodi i obilno rađa i daje plodove.
Plod je krupan, sličan zlatnom delišesu.
Pokožica je žutozelena.
Meso ploda je čvršće i grublje nego kod zlatnog delišesa.

Celanzer

Sadnice voća jabuke Čelendžer su klon sorte Greni Smit. Plod je krupan do vrlo krupan, zelene boje.
Vreme zrenja: Polovina oktobra.

Jonogold

Jonagold je američka sorta nastala 40 – tih godina prošlog veka, i kao što ime kaže, dobijena je ukrstanjem Golden Deliciousa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i od tada je postala vrlo popularna, posebno u Europi.
Jonagold je slatko-kiselkasta desertna jabuka.Meso je hrskavo i sočno. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje!
Zimska sorta. Plodovi dozrevaju od sredine do kraja septembra
Plodovi su veliki do vrlo veliki (180-250 g), okruglasto konusnog oblika.

Close Menu
Porudžbenica